Podnikatelia, umelkyňa, vydavateľ a aktivistky boli našimi hosťami. Aj v apríli sme sa rozprávali s ľuďmi, ktorí si vážia slobodu, dôležité spoločenské hodnoty a tvoria lepšie Slovensko. Z ich talentu ťaží naša spoločnosť vo férovom biznise, technológiách, kultúre či neziskovom priestore.

Zuzana Jánošíková sa už roky pokúša netvoriť žiaden odpad

Zuzana Janosikova
Foto: Šimon Šiplák

Ak sa niekto chce vydať na cestu života bez odpadu, mal by si prečítať praktické rady, ktoré zazneli z úst Zuzany Jánošíkovej. V rozhovore Katky Skybovej sa dočítate o tom, kde nakupovať, ako pristupovať k udržateľnosti a tiež ako vnímať trendy v oblasti ekológie.

„Priznám sa, že keď som začínala s témou zero waste, veľmi ma odrádzal ten názov – zero, teda nula. Dospieť k nulovému odpadu som si nevedela predstaviť. Potom som narazila na facebookovú skupinu Journey to zero waste (Cesta k zero waste, pozn. red.) a vtedy mi to zaklaplo.“ – Zuzana Jánošíková

Prečítajte si celý rozhovor so Zuzanou Jánošíkovou.

Juraj Koudela hovorí, že reportáž dokáže ovplyvniť spoločnosť

Juraj Koudela
Foto: Martina Juríčková

Na náš knižný trh priniesli svetovú reportážnu literatúru. Tvrdili im, že na Slovensku sa nečíta. To sa však hovorí všade, v každej krajine. Ak ste ešte nezachytili tituly vydavateľstva Absynt, prečítajte si rozhovor Martiny Hatňankovej.

„Slovensko nikdy nemalo kolónie v Afrike, čo znamená, že slovenského čitateľa zaujíma Afrika oveľa menej než anglického alebo belgického. Reportážna literatúra o Sovietskom zväze mala oveľa väčší predaj, pretože téma bola slovenskému čitateľovi blízka.“ – Juraj Koudela

Prečítajte si celý rozhovor s Jurajom Koudelom.

Lucia Rabatinová vedie firmu väčšej zodpovedosti

Foto: Martina Juríčková

Na Slovensku existujú skvelé príklady firiem, ktoré to myslia so spoločenskou zodpovednosťou vážne. Jednou z takýchto spoločností je CURADEN. S jej riaditeľkou sa rozprávala Gabka Koščová.

„Okrem osvety v dentálnej hygiene sledujeme veľmi pozorne dianie okolo seba, nielen politické, ale aj náladu v spoločnosti, prístup k ženám, menšinám, komunitám a k životnému prostrediu. Štve nás veľa vecí, no veríme a máme nádej, že zmena musí začať zdola a my samotní k tomu tiež môžeme výrazne prispieť.“ – Lucia Rabatinová

Prečítajte si celý rozhovor s Luciou Rabatinovou.

Dominika Hajdu o prístupe mladých ľudí k demokracii

Dominika Hajdu
Foto: Martina Juríčková

Rozhovor, ktorý rezonoval naprieč online priestorom a patril medzi najčítanejšie. Dezinformácie a propaganda patria k najdôležitejším témam súčasnosti, a preto sa im venovala aj Martina Hatňanková.

„Problém, ktorý riešime, je komplexný, má potenciál formovať našu spoločnosť a neexistuje naň jednoduché riešenie. Ak by bolo, už by sme ho dávno implementovali a nemali by sme čo robiť.“ – Dominka Hajdu

Prečítajte si celý rozhovor s Dominikou Hajdu.

Peter Holčík to s varením piva myslí naozaj vážne

Peter Holcik na titulke Heroes
Foto: Martina Juríčková

Aj na Slovensku je aktívna „craft beer“ scéna. Medzi jej predstaviteľov patrí ja pivovar Hellstork a Veroniku Meliškovú veľmi zaujímalo, ako sa darí podnikaniu s pivom.

„Veľké pivovary majú masívne kampane, lebo musia, my nemusíme. Máme vypredaný sklad takmer každý mesiac a to aj bez nejakej reklamy. Snažíme sa propagovať hlavne našimi produktami a nie naučenými obchodnými frázičkami.“ – Peter Holčík

Prečítajte si celý rozhovor s Peťom Holčíkom.

Eva Šugárová o dôležitosti životných rozhodnutí

eva-sugarova-rozhovor-heroes
Foto: Martina Juríčková

Aby držala na uzde svoju kreativitu, rozhodla sa nadobro opustiť svet IT. Zuz Mráziková si na svoj najnovší rozhovor pozvala Evu Šugárovú, aby sa porozprávali o neľahkých životných rozhodnutiach.

„Ako umelcovi sa mi prepečie neskutočné množstvo výstredností. Keď sa mi to hodí, mám ružové vlasy. Obliekam si divné šaty a návštevy mám najradšej ráno, tak o siedmej.“ – Eva Šugárová

Prečítajte si celý rozhovor s Evou Šugárovou.

Alie Lengyelová predáva BIO produkty pre psov a mačky

Alie Lengyelova Rozhovor
Foto: Šimon Šiplák

Rozhovor o ľudskej zodpovednosti voči prírode, nehumánnom prístupe k zvieratám, zvýšenej produkcii mäsa a tiež o budúcnosti stravovania psov a mačiek. Lucia Hirko sa rozprávala o témach, ktoré otvárajú nové obzory.

„Odjakživa som nechápala, prečo ľudia dávajú zvyšky od stola svojim chlpáčom. Čo tým presne ľudia chcú dosiahnuť, ak pes dostane zbytky nedojedených zemiakov z nedeľného obeda alebo rezeň, čo človek nezjedol, prípadne varených kostí?“ – Alie Lengyelová

Prečítajte si celý rozhovor s Alie Lengyelovou.

Ak sa vám tieto myšlienky páčia, zdieľaním pomôžete k ich šíreniu. Ďakujeme.

absynt curaden dezinformácie eko followup globsec heroes kreativita profesia slovenske pivo zero waste zodpovednost